top of page

İŞ TATMİNİ

İş tatmini, çalışan tarafından iş özelliklerinin değerlendirmesi sonucunda oluşan olumlu histir. Bu bağlamda bakıldığında motivasyon ile karıştırılabilir. Motivasyon, çalışanın işe başlamadan önce o işi yapmak için isteğini ifade eder. İş tatmini ise o işin yapılması sonunda çalışanın hissettiği duygu durmunu belirtir. Bir nevi, çalışan memnuniyeti olarak adlandırılabilir.




Peki iş tatmini neden önemlidir?


Çalışanın iş performansı, örgütsel bağlılığı, devamsızlık durumu, iş gücü devri ve müşteri tatmini üzerinde önemli etkileri vardır.


İş Performansına Etkisi: Çalışanların işteki memnuniyeti, çalışma isteği ve verimliliklerinin artmasına sebep olur. Böylece işteki performansları artar.


Örgütsel Bağlılığa Etkisi: Örgütsel bağlılık çalışan ile organizasyon arasındaki psikolojik bağı ifade eder. Çalışanın işletmede kalma veya ayrılma kararlarını önemli ölçüde etkiler. Örgütsel bağlılık, duygusal, devamlılık ve normatif olarak üç gruba ayrılmıştır. Çalışanlar, duygusal bağlılıkta “kalmayı istiyorum”, devam bağlılığında minnet duygusundan dolayı “kalmalıyım”, normatif bağlılıkta ise ekonomik nedenlerden dolayı “kalmak zorundayım” düşüncesine sahiptirler. Çalışanların iş tatminini arttırmak organizasyondaki bağlılığını da artmasını sağlayacaktır.


Devamsızlık Durumuna Etkisi: İşteki tatminsizlik artarsa çalışanların işten kaytarma ve işe gelmeme ihtimalleri de artar.


İş Gücü Devrine Etkisi: İş gücü devri, çalışanların işten ayrılmalarıyla ilişkilidir. İşten ayrılmalarının fazla olması iş gücü devrinin yüksek olmasını gösterir. Çalışanların işteki memuniyetsizliği de onların yeni iş arayışlarına girmelerine neden olur.


Müşteri Tatmini: Özellikle müşteri ile direkt iletişimde olan çalışanlar için çok önemlidir. Müşteri gözünde marka imajını önemli ölçüde etkiler.


İş tatmini işletmenin sahip olduğu fiziksel, teknolojik ve maddi olanaklardan etkilenir.



Peki çalışanların iş tatminini arttırmak için neler yapılabilir?


Çalışanın duygusal bağlılığını da arttırmak için çalışanların kendisini işletmenin değerli bir parçası olarak hissetmesi sağlanmalı. Kurumun vizyon, misyon ve kültürünün çalışanlar tarafından benimsenmesinin sağlanmalıdır. Kurum içi iletişimin etkin bir şekilde yapılabilmesi sağlanmalı. Günümüz içinde en önemli etkisi olan çalışanların maddi refahının iyi olması için ücretlerin düzenlenmesi gerekir. Terfi politikalarının adaletli ve umut verici olması sağlanmalıdır. Aynı zamanda çalışanlar için geliştirici mesleki bilgi aktarımı olmalıdır.




Hazırlayan


Ayça ÜNAL

Endüstri Mühendisi, MBA öğrencisi

aaycaunal@gmail.com


Kaynakça

Çakan, S. (2021). İş Tatmini ile Örgütsel Bağlılık İlişkisinde İşyeri Beceri Geliştirme Sistemlerin Aracı Rolü: Beyaz Yaka İşgücü Örneği. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 17.


Çini, M. A. (2022). İş Tatmini, Örgütsel Bağlılık ve İşten Ayrılma Niyeti Arasındaki İlişki: Beyaz Yakalı Çalışanlar Aracılığıyla Bir Araştıma. Journal of Academic Value Studies, 20.


Muammer Kurkut, E. K. (2022). İş Tatmini İle Örgütsel Bağlılık Arasındaki İlişkinin Analizi: Bir Otomotiv Firmasında Alan Araştırması. Yönetim ve Ekonomi Araştırma Dergisi, 23.


 
 
 

Commentaires


  • LinkedIn
  • Instagram
  • YouTube
bottom of page