top of page

SANAL TEHLİKE: GROOMING

Güncelleme tarihi: 29 Eyl 2022


Yirmi birinci yüzyılda her yaştan bireyin erişebileceği yakınlıkta olan internet, başta gençler olmak üzere çoğu kişinin günlük hayatında önemli bir yere sahiptir.

Gençler çoğu zaman bu kolaylıkla eriştikleri platformda karşılarına çıkabilecek herhangi bir tehlikeden habersiz bir şekilde davranmaktadırlar. Çoğu zaman bağımlılık seviyesine kadar ulaşabilen bu kullanımın kişilerin iletişimine büyük katkısı olsa da bazı zararları da bulunmaktadır.


Çocuk yaştaki internet kullanıcılarının, bu sanal ağda karşılaşabilecekleri olumsuzluklardan bir tanesi de kendilerinden yaşça büyük ve niyeti iyi olmayan yabancı kişilerle iletişime geçebilme tehlikesidir.


“İnternette uşaklaştırma” olarak adlandırılan kavram, internette aktif olan çocuk ve genç kullanıcıları sömürmek ve onlardan faydalanmak isteyen kişiler tarafından güvenlerinin kazanılmasıyla oluşturulan iletişim sonucu oluşmaktadır.


Bu iletişim sonucunda saldırganların, çocukların videolarını veya fotoğraflarını taciz amaçlı elde etmesi ve istismar etmesi görülebilmektedir.


Bir “İnternette Uşaklaştırma (Online Grooming)” vakası şu şekilde evreler izleyebilir:

1- ARKADAŞLIK: Özel bir chat odasında bir çocukla konuşurken çocuğu överek çevresinden izole etmek.

2- BAĞLANTI: Çocuğa bir problemi olup olmadığı sorularak ona en iyi arkadaşıymış gibi görünmeye çalışılmak.

3- RİSK DEĞERLENDİRMESİ: Çocuğa bilgisayarın yeri sorulması. Böylece çocuğa ulaşmanın ne kadar riskli olacağı araştırılmaktadır.

4- AYRICALIK OLUŞTURMA: Ortak bir sevgi duygusu oluştuğu hissini oluşturma ve çocuğun güvenini kazanma.

5- CİNSEL İÇERİKLİ KONUŞMALAR: Çocuğu cinsel içerikli açık saçık konuşmalarla meşgul etme ve çocuktan cinsel içerikli bir fotoğrafını isteme.


İnternet yoluyla çocukları tuzaklarına çeken saldırganlar, bu süreç içinde çocukların ilgi alanlarını kendi ilgi alanlarıymış gibi göstererek ya da onların dertlerini anlıyor ve akıl verebiliyor gibi davranıp sözde empati kurabilmektirler.


Bilinmektedir ki, internet kullanımı çok küçük yaşlardan itibaren başlamaktadır. Türkiye’de 9-16 yaş aralığı grubunda yer alan çocukların %45,9’u internet kullanımına 7-10 yaş aralığında başladığı görülmektedir. Bu durumda alınması gereken en önemli önlem, çocukları bu tehlikelerden haberdar etmek. İnternette çevrimiçi olarak kullandığı platformlar varsa sık sık kontrolde bulunmak ve herhangi bir olumsuzlukta kullanılan çevrimiçi platformun şikâyet et/bildir butonunun nerede olduğunu öğrenmek ve öğretmek.


Güvenli internet kullanımı çocuklarımız için bir ihtiyaç, onları korumak da bizim elimizde.


Psikolog Büşra Sarıyar





 
 
 

Komentar


  • LinkedIn
  • Instagram
  • YouTube
bottom of page