ÇOCUKLAR VE EV İÇİ KAZALAR
- Psikolog Büşra SARIYAR
- 17 Eki 2022
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 26 Eki 2022

İhmaller ve yanlış davranışlar sonucunda ortaya çıkan ve önlenmesi mümkün olan durumlara Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımıyla “kaza” denmektedir.
Ev kazaları en çok yapılan kaza çeşitlerindendir. Günün yirmi dört saatinde olabilecek türden kazaları kapsar. Özellikle küçük çocuklarda ev kazalarının görülmesi daha çoktur. Çocukların bu kazalardan aldıkları etkiler fiziksel olabildiği kadar psikolojik ve sosyal etkili de olabilir ve sonuçları ölüme kadar varabilir. Bunun en büyük sebeplerinden biri de çocukların tehlikeleri fark edememesi, çevresel riskleri görmemesi ve şüphelenmemesinden kaynaklanmaktadır. En riskli yaş grubu 0-6 yaş aralığındaki çocuklardır. Bu yüzden en büyük sorumluluk ailelere ve yakın çevredeki insanlara düşmektedir. Bu sebeple aile ve yakınlarının bilinçlendirilmesi, riskleri bilmesi ve evi bu risklere göre düzenlemesi büyük rol oynar.
Araştırmacılar, evdeki tüm tehlike arz edebilecek malzemelerin belirlenmesinden sonra özellikle de çocuklu ailelerin bu malzemeleri kilitlenebilir bir toplama noktasında saklamalarını önermektedirler. Bebekler için kırılması imkânsız olan tabaklar kullanılmasını, varsa cam kapıları görünür kılmak için üzerlerine etiketler yapıştırılmasını ve ortada kırılabilecek bardak, fincan, tabak gibi malzemeleri bırakmamalarını söylemektedirler.
Çocukların gelişimlerini hem eğlenceli hem de güvenli kılabilmek adına tasarlanan 50 ürün 2010 yılında İTÜ aracılığıyla Swedish Seeds yani İsveç Tohumları başlığıyla sergilenmiştir. Stockholm merkezli İsveç Enstitüsü, İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü ve İsveç Başkonsolosluğu işbirliği ile düzenlenen sergi, çocukları bir tohum olarak ele alıp güvenliklerini sağlamları gereken birere gelecek vaadi olarak görmekteydi.
Ev içi kazalara yönelik alınan firmalarca önlem veya firmalar tarafında üretilen aparatların ülkemizde yaygınlığı ve bahsedilen aparatların satışına bağlı olarak alınan önlem tahminlerinde bulunulabilmektedir.
Hazırlayan
Yağmur Meltem KOCAGÖZOĞLU
Kaynakça
Bağımsız İletişim Ağı (2010, Eylül 29). Daha güvenli ve daha eğlenceli çocuklar için “isveç tohumları”. (İnternet Adresi: https://m.bianet.org/bianet/cevre/125118-daha-guvenli-ve-daha-eglenceli-cocuklar-icin-isvec-tohumlari). Erişim Tarihi: 22 Ocak 2021
Balcı, E., Sezer, L. & Durmuş, H. (2020). “Corona Günleri”nde Çocuklarda Ev Kazaları Artışı. Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi, 14, pp. 458-459.
World Health Organization (2014). Injuries. (İnternet Adresi: https://www.who.int/topics/injuries/en/). Erişim Tarihi: 10.10.2022
Turan, T., Altundağ Dündar, S., Yorgancı, M. & Yıldırım, Z. (2010). 0-6 yaş grubu
çocuklarda ev kazalarının önlenmesi. Ulusal Travma ve Acil Cerrahi Dergisi, 16(6), pp. 552-557. Retrieved from https://jag.journalagent.com/travma/pdfs/UTD-08455-CLINICAL_ARTICLE-TURAN.pdf
Comments